Hari Mengamuk Sedunia

I just lost it, 3 hours ago. My calmness they were all washed down the drain.

Geram li aku. There I was, masak for The Hubby. Daging goreng garing masak kunyit tu. Dan sup sze chuan. Ha, ye. I cooked soup sze chuan..

7.30pm. Makan. Hubby nang seronok la dapat makan daging goreng ya. Ya la tek. Aku first time masak and it jadi exactly like how he imagined the taste should be.

8.00pm. Habis makan. Thank you baby! kata nya tek. Aku senyum aja la.. Then nya terus proceeded to desktop, polah kerja. Aku nangga sinki. 3 pans to wash, piles of plates and mugs, and also botol susu anak  igek- semua minta basuh. Aku madah dirik ok la.. sekali sik habis2 gine2 aku basuh pun.. my blood started to boil. Laki aku jadi kedak typical laki lain. Sik membantu kecuali disuruh. Sik offered to help.

Habis aja basuh semua sia, aku terus luah kat nya. Dengan air mata sekali.  Aku yang pregnant, aku yang start keja jam 8am( nya turun kerja jam 11am, ya la adik boss bah), aku yang masak and the least you should do is offer to help wash dishes. Sik berbunyi nya. Aku ngerepak agik. Dah senyap dah nya. katil sik dikemas, baju lipat sik tolong masukkan dalam chest drawer dik pun. mok juak nunggu aku nyuruh.

Suami- suami kat luar nun. Mekorang tok sikpat la sik membebel mun takorang malah polah perangai camtok ngan mekorang. Ya la kitak madah mekorang bini- bini tok suka membebel, dah takorang sik disuruh sikda mok angkat offer help. Mun datang rajin aja, baru la nangga nya megang vacuum ya. Cuba aku juak kedak ya o. Nang kedak reban ayam la rumah tok.

Aku tok bukan la superbionic. Yes, this 2nd pregnancy is like a walk in the park for me. Aku sikda muntah bagai, or mabuk atau pun pening- pening lalat. Tapi sik la bermakna aku tok superwoman kowh. Just because aku tok laju aja polah kerja alu dianggap kuat bagai walaupun pregnant.Aku bukannya kerja housewife. Aku kerja lab bah.Tauk sik kerja lab memenatkan? Walaupun ya government lab, tapi aku berdiri polah analysis ya half of the day. Mok polah calculation kimia agik. Pasya ngadap agik boss boss nok main sukati dakorang jak ngan kita. Tauk sik semua ya memenatkan.

Tok aku dah betul- betul fedup. Sikda niat la aku mok ngutuk laki aku pun. Tok mainly pasal suami nok sik disuruh sik polah. Come on la. Have some sense..

Ok la… mok judge aku, suka ati. Aku dah sik kuasa mok layan pala siapa- siapa dah.. sikda agik la mok bertapis. Kelakar nok menar, orang ingat kita jaik, alang- alang kelakar jaik juak la o.

p/s: aok. Aku dah pregnen 14 minggu dah..

Advertisements

6 thoughts on “Hari Mengamuk Sedunia

  1. Part p/s ya best… week 14! Congrats again Dee! Tapi nang pilu juak lah dengar. Sabar sabar sayang… kali gik awal, nya nanga kitak gik dapat in control. Ku bersyukur laki ku setakat tok nang kedak surirumah juak bila aku dah semakin dekat hari. Kadang2 of course kita sama2 ingat-mengingati bila keja rumah tergendala.

  2. Daging goreng garing masak kunyit sounds yummy! 14 weeks already? Congrats. Take care, jangan cepat marah. Chill, be happy.

    Love/marriage is giving and taking – two hands to clap. Not helping sometimes, maybe tired, maybe stress or worries at work…but not all the time. Always best to talk it out nicely – don’t leave it bottled in you. Bila meletup, it isn’t going to be a pretty sight.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s